26/7/12

Το ενδιαφέρον των Χρυσαυγιτών ως κίνητρο λειτουργίας του κράτους...


Το πρώτο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η Ομάδα Εργασίας "Για τη Γη του Λαού μας" ήταν η πηγή της Αρέθουσας, στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδος. Κατόπιν της επίσκεψής μας στην πηγή και της διαπίστωσης της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, δηλώσαμε όλοι εθελοντές για τον καθαρισμό της, βρέθηκε και συναγωνιστής πρόθυμος να παραχωρήσει μηχανήματα και φορτηγά και... ψάξαμε τους αρμόδιους φορείς.

Ανακαλύψαμε ότι η πηγή της Αρέθουσας υπόκειται στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου, το οποίο είχε ήδη προχωρήσει στην διαμόρφωση των εκβολών της στην θάλασσα (όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες ΕΔΩ).
Επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο και χαρήκαμε διαπιστώνοντας το γνήσιο ενδιαφέρον του για την ανάδειξη κάθε αρχαιολογικού χώρου της περιοχής αρμοδιότητάς του και ιδιαίτερα για τον συγκεκριμένο. Μας ενημέρωσε ότι ξεκίνησε τις εργασίες καθαρισμού της κοίτης των ρεμάτων και των εκβολών την άνοιξη, με όσο πιο συντηρητική χρήση του πενιχρού προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου, και ανέμενε έγκριση του αιτήματός του για εποπτεία αρχαιολόγου από την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων του νομού, ώστε να προχωρήσει και στον κυρίως χώρο της πηγής, αν κατάφερνε να βρει τους απαραίτητους πόρους. Τον απαλλάξαμε από την ανησυχία του για τα έξοδα, αναφέροντας ότι διαθέτουμε μηχανήματα, φορτηγά και όσους εθελοντές απαιτηθούν. Το μοναδικό πρόβλημα πλέον ήταν η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που καθυστερούσε υπερβολικά κατά την άποψή μας.


Επισκεφτήκαμε, λοιπόν, την αρμόδια έφορο, κατόπιν αιτήματος ενημέρωσης από τον βουλευτή μας Νίκο Μίχο. Η οποία έφορος πολύ ευγενικά μας εξήγησε ότι είναι ιδιαίτερα απασχολημένο το επιστημονικό προσωπικό την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως στις ξένες αρχαιολογικές αποστολές ανά τον νομό μας, καιτο αίτημα του Λιμενικού Ταμείου για εποπτεύοντα αρχαιολόγο ίσως χρειαστεί δύο ή ακόμη και τρεις μήνες να ικανοποιηθεί! Εξίσου ευγενικά της επισημάναμε ότι η πηγή βρίσκεται στην είσοδο όχι μόνο της πόλης της Χαλκίδος, αλλά και στην κύρια είσοδο του νησιού της Εύβοιας και είναι απαράδεκτο κατά την τουριστική περίοδο να είναι σκουπιδότοπος και βάλτος αντί για τουριστικό αξιοθέατο. Επειδή μάλιστα είναι δίπλα στα γραφεία μας, δεν αντέχουμε να την βλέπουμε σε αυτήν την κατάσταση και προσφερόμαστε εθελοντικά να εργαστούμε οποιαδήποτε ώρα και μέρα μπορεί να βρει χρόνο κάποιος αρχαιολόγος. Και τότε μάλλον συνειδητοποίησε ότι δεν είμαστε ένα κόμμα σαν τα υπόλοιπα. Με κάποια αμηχανία μας είπε ότι είναι πρωτοφανές να προσφέρεται πολιτικό κόμμα για τέτοια δράση και δεν ξέρει κατά πόσο είναι σωστό να επιτρέψει κάτι τέτοιο!!! (Αμφιβάλλουμε αν θα είχε την ίδια αντίδραση στην -απίθανη- περίπτωση που προσφερόταν οποιοδήποτε άλλο κόμμα, βέβαια). Μας αποχαιρέτησε λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να επιταχύνει και θα ενημερώσει σχετικά το Λιμενικό Ταμείο - και μόνο.


Και σήμερα 26/7 το πρωί, λίγες μέρες μετά τη συζήτησή μας με την έφορο αρχαιοτήτων, μας τηλεφώνησε ο αρμόδιος του Λιμενικού για να μας ρωτήσει αν ξεκινήσαμε εμείς, χωρίς να τον ενημερώσουμε, τις εργασίες καθαρισμού της πηγής γιατί δουλεύουν εκεί ένας εκσκαφέας και ένα φορτηγό! Τελικά διαπιστώθηκε ότι η αρχαιολογία βρήκε σε αξιοθαύμαστο χρόνο: και διαθέσιμο αρχαιολόγο και κονδύλια και μηχανήματα και ΚΙΝΗΤΡΟ για να προχωρήσει η ίδια σε εργασίες καθαρισμού της πηγής. Μπροστά στον "κίνδυνο" της εθελοντικής εργασίας Χρυσαυγιτών στο πιο κομβικό σημείο της Εύβοιας, δεν ρίσκαραν ούτε καν την ενημέρωση του αρμοδίου Λιμενικού Ταμείου και ξεκίνησαν τις εργασίες που καθυστερούσαν επί χρόνια.

Τώρα θα παρακολουθήσουμε τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, μιας και νωρίς το απόγευμα -που επισκεφτήκαμε πάλι την πηγή- τα μηχανήματα είχαν εξαφανιστεί, έχοντας καθαρίσει υποτυπωδώς μόνο τις κοίτες του καλαμιώνα, σε πλάτος δύο μέτρων. (Συγκρίνετε τις σημερινές φωτογραφίες με τις αντίστοιχες του προηγούμενου άρθρου μας ΕΔΩ). 


Νιώθουμε ικανοποιημένοι που συνεισφέραμε - έστω και ...ανορθόδοξα - στην άμεση δραστηριοποίηση μιας κρατικής υπηρεσίας προς το κοινό συμφέρον. Θα χαρούμε αν επιδειχθεί ανάλογη ετοιμότητα και στα επόμενα θέματα που θ' ασχοληθούμε. Δεν μας ενδιαφέρει στο ελάχιστο που προφανής σκοπός της ενέργειας είναι η αποτροπή δημοσιοποίησης των ενδιαφερόντων και των δράσεων του Κινήματος των Ελλήνων Εθνικιστών, για να μην καταρρεύσει η προπαγάνδα του συστήματος εναντίον της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λύνονται τα προβλήματα που χρονίζουν στον τόπο μας.