6/7/12

Κοινωνικό Βιο-αγρόκτημα απ' τον Δήμο Αλεξανδρούπολης


Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που θα έπρεπε (και, στην περίπτωση των νομών μας, θα επιδιώξουμε) να βρει μιμητές στους δήμους της χώρας. Αντίστοιχες κινήσεις, απ' όσο γνωρίζουμε, κάνουν και άλλοι δήμοι της Βορείου Ελλάδος και του Αιγαίου, ενώ σε άλλες χώρες οι community gardens είναι ήδη θεσμός (αντίθετα με τα λόγια του δημάρχου). Δημοτική έκταση διαμορφώνεται σε χώρο δημιουργίας (δωρεάν) περιβολιών από άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους πολίτες. 
Ελπίζουμε να αφορά όντως πραγματικούς δημότες το όλο πρόγραμμα και η παραχώρηση (βάση οικονομικών κριτηρίων) των περιβολιών να μην έχει την "τύχη" των θέσεων στους βρεφονηπιακούς δημοτικούς σταθμούς ανά την επικράτεια, όπου (βάση "οικονομικών κριτηρίων") καταλαμβάνονται από λαθρομετανάστες.
***
Ένα πρωτότυπο βιοαγρόκτημα παρουσίασε την Τρίτη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης το οποίο όπως είπε θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες με σκοπό πολίτες οι οποίοι είναι άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα. Ο κ. Λαμπάκης τόνισε πως πρόκειται για μία προσπάθεια μέσα από την οποία η δημοτική αρχή προσδοκά να έχει πολλαπλά οφέλη για τους δημότες της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο χώρο θα κατασκευαστούν περίπου 270 λαχανόκηποι, 50τ.μ., 70τ.μ. και 100 τ.μ., οι οποίοι θα διατεθούν δωρεάν για καλλιέργεια σε αντίστοιχο αριθμό δικαιούχων (βάσει οικονομικών κριτηρίων), γεώτρηση, κυλικείο, κιόσκι, γραφείο γεωπόνου, τουαλέτες, αποθήκη και θερμοκήπιο. Σημείωσε επιπλέον ότι στο θερμοκήπιο, έκτασης ενός περίπου στρέμματος, θα καλλιεργούνται πλέον και καλλωπιστικά φυτά, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον, έως τώρα πολυδάπανο, εξωραϊσμό διαφόρων σημείων του Δήμου.

Πηγή